Vinterstudentmössans historia
Vintermössan är 1800-talets studentuniforms ursprungliga studentmössa, vilket bestämdes i förordningen om studentuniformen av kejsare Nikolaj I. Vintermössan är en officiell studentmössa, medan den nuvarande vanliga vita studentmössan i början var en icke-officiell sommarmössa avsedd att användas under sommarferierna.
Mössan för vinterårstiden var enligt uniformsförordningen en blå mössa, alltså den officiella mössan. Därifrån kommer således benämningen vintermössa. Den blå färgen är studentuniformens färg, och som kokard är Helsingfors universitets Apollon-lyra och diktarnas lagerkrans.
Vintermössan exkluderades tillsammans med studentuniformen från allmänt bruk i slutet av 1800-talet då fracken tog över den akademiska världen under den liberale kejsaren Alexander II. Vintermössan har gjort en återkomst i samband med firandet av studentmössans 150-årsjubileum år 2015, då hattaffären Wahlman tillverkade den första serien vintermössor på över hundra år. Sen dess har vintermössan börjat få fotfäste som vinterhuvudbonad för studenter som är intresserade av historia och traditioner. Speciellt under självständighetsdagens festligheter ses vintermössor numera.
Då den vita studentmössans allmänna användningsperiod börjar på valborg och slutar den sista september, så börjar vintermössans allmänna användningsperiod på motsvarande sätt 1.10 och slutar på valborgsmässoafton 30.4. Utanför den korrekta användningsperioden behövs lov att bära ”fel” mössa. Lov att använda mössa fås från nationskuratorer, HUS styrelse och för teknologer från Teknologsektionen.
Tillagt våren 2023: Vinterstudentmössan omfattas nu av HUS:s tillsvidarebeslut.
Pasi Pykälistö, texten
Antton Luoma, bilderna