Sambeställningen av vinterstudentmössor

Ifall slutet av september månad och därmed slutet för studentmössans användningstid gör att det känns tungt, så ta det lugnt!

Sambeställningen av vinterstudentmössor räddar dagen! Beställningen görs från varje hattfantasts favoritbutik E.R Wahlmann under höstterminen. Målsättningen är att mössorna ska fås innan självständighetsdagen.  

I bilagan finnes bilder av vinterstudentmössan som är tagna av Antton Luoman, samt en beskrivning av dess bruk och historia skriven av Pasi Pykälistö.  

Priset för en vintermössa med foder i nationsfärger kommer att vara 78€ om vi får ihop till 10 beställare. I annat fall kommer priset att stiga till 95€. I priset ingår ingen lyra, men vid behov går det att beställa en sådan till priset 18-77€ beroende på vilken man väljer. I skrivande stund ser prislistan för lyror ut som följande:

  • 14 mm 14 kr guld    63 € 
  • 14 mm förgyllt silver     45 €
  • 16 mm 14 kr guld    77 €
  • 16 mm förgyllt silver     56 €
  • 16 mm mässing     18 €
  • 16 mm IB-lyra förgyllt silver 58 €

  Införskaffande av en mössa går via ett antal skeden:

1) Fyll i formuläret  https://forms.gle/jsWxEWmdZLX6XADG7 , detta är en bindande anmälan. SISTA BESTÄLLNINGSDAGEN ÄR 1.10. Namnen kommer att vidarebefordras till Wahlman och e-postadresserna kommer att sparas hos undertecknad för att användas vid eventuell fortsatt kontakt.

2) Gå till Wahlmans butik på adressen Sofiegatan 5 i tidsintervallet 4.-15.10. På plats kan man ta mått för att hitta en passande storlek, samt anmäla önskade egenskaper hos mössan såsom foder i nationsfärger, lyra etc. I samband med detta betalas också en förhandsbetalning om 50€. Kom ihåg att nämna att du deltar i denna sambeställning!

3) När alla mössprovningar är klara kommer produktionen av mössorna att inledas. Produktionstiden är ca 1 månad.

4) När mössorena är klara kommer det att tas kontakt med dig gällande upphämtning av mössan och andra delen av betalningen.

Vid problem, tag kontakt: lauri.hatakka [ a ] helsinki.fi


Vintermössan är 1800-talets studentuniforms ursprungliga studentmössa, vilket bestämdes i förordningen om studentuniformen av kejsare Nikolaj I. Vintermössan är en officiell studentmössa, medan den nuvarande vanliga vita studentmössan i början var en icke-officiell sommarmössa avsedd att användas under sommarferierna.

Mössan för vinterårstiden var enligt uniformsförordningen en blå mössa, alltså den officiella mössan. Därifrån kommer således benämningen vintermössa. Den blå färgen är studentuniformens färg, och som kokard är Helsingfors universitets Apollon-lyra och diktarnas lagerkrans.

Vintermössan exkluderades tillsammans med studentuniformen från allmänt bruk i slutet av 1800-talet då fracken tog över den akademiska världen under den liberale kejsaren Alexander II. Vintermössan har gjort en återkomst i samband med firandet av studentmössans 150-årsjubileum år 2015, då hattaffären Wahlman tillverkade den första serien vintermössor på över hundra år. Sen dess har vintermössan börjat få fotfäste som vinterhuvudbonad för studenter som är intresserade av historia och traditioner. Speciellt under självständighetsdagens festligheter ses vintermössor numera.

Då den vita studentmössans allmänna användningsperiod börjar på valborg och slutar den sista september, så börjar vintermössans allmänna användningsperiod på motsvarande sätt 1.10 och slutar på valborgsmässoafton 30.4. Utanför den korrekta användningsperioden behövs lov att bära ”fel” mössa. Lov att använda mössa fås från nationskuratorer, HUS styrelse och för teknologer från Teknologsektionen.