Sambeställningen av vinterstudentmössor

Förra årets gruppbeställning av vinterstudentmössor blev en sådan succé att Nationernas Samdelegation (NSD) och Wahlman kom överens om en ny gemensam beställning till hösten. Vintermössan kostar 88€ i gruppbeställning. Nationsfoder ingår i priset, men kokarden måste köpas separat (Wahlman erbjuder olika för €18-€77). Förra året var man tvungen att anmäla sitt intresse till beställningen först med ett formulär, men i år gjorde vi processen enklare. Du kan gå med i beställningen direkt genom att besöka Wahlmans butik på Sofiagatan 5 för att mäta storlek för din mössa och betala en förskottsbetalning på 50€. Deadline för gruppbeställning är 30 september. Efter detta förbereds mössorna och efter cirka en månad Wahlman kontaktar deltagarna när mössor är färdiga och kan hämtas. Vid hämtning av vintermössan betalas resten av dess pris.

Vid problem, tag kontakt: oyv-pj [ a ] helsinki.fi


Vintermössan är 1800-talets studentuniforms ursprungliga studentmössa, vilket bestämdes i förordningen om studentuniformen av kejsare Nikolaj I. Vintermössan är en officiell studentmössa, medan den nuvarande vanliga vita studentmössan i början var en icke-officiell sommarmössa avsedd att användas under sommarferierna.

Mössan för vinterårstiden var enligt uniformsförordningen en blå mössa, alltså den officiella mössan. Därifrån kommer således benämningen vintermössa. Den blå färgen är studentuniformens färg, och som kokard är Helsingfors universitets Apollon-lyra och diktarnas lagerkrans.

Vintermössan exkluderades tillsammans med studentuniformen från allmänt bruk i slutet av 1800-talet då fracken tog över den akademiska världen under den liberale kejsaren Alexander II. Vintermössan har gjort en återkomst i samband med firandet av studentmössans 150-årsjubileum år 2015, då hattaffären Wahlman tillverkade den första serien vintermössor på över hundra år. Sen dess har vintermössan börjat få fotfäste som vinterhuvudbonad för studenter som är intresserade av historia och traditioner. Speciellt under självständighetsdagens festligheter ses vintermössor numera.

Då den vita studentmössans allmänna användningsperiod börjar på valborg och slutar den sista september, så börjar vintermössans allmänna användningsperiod på motsvarande sätt 1.10 och slutar på valborgsmässoafton 30.4. Utanför den korrekta användningsperioden behövs lov att bära ”fel” mössa. Lov att använda mössa fås från nationskuratorer, HUS styrelse och för teknologer från Teknologsektionen.